Förstora
 
  • g
     
     
     
  •  

    Kulturhus i Upplands Väsby
    Industriell teaterbyggnad

    I Upplands Väsby finns sedan 2011 det kombinerade gymnasiet och allaktivitetshuset Mässingen, som invigningsåret vann stora samhällsbyggnadspriset. Beställaren Mattsons Fastighetsutveckling fick möjlighet att uppföra ett scenhus som komplement till Mässingen.

    TEA fick i uppdrag att rita huset och exteriört hämtades inspiration från den industriella historiken i Upplands Väsby. Från 1917 och framåt tillverkade Väsby Werkstäder produkter i mässing och koppar på platsen vilket påverkat materialpaletten i tegel, mässing, sträckmetall, galvaniserat stål och slipad betong.

    Teaterrummet mitt i byggnaden är exteriört gestaltat som en skulpterad volym i rött och reser sig genom taket samt gör sig påmind i café och foajé. Rummet som rymmer 300 besökare är i första hand avsett för konserter, men här finns också en infällbar gradäng och sammanhållen golvnivå mellan scen och parkett, vilket möjliggör att använda lokalen som black box, ett svartmålat rum där publik och skådespelares placering kan varieras på valfritt sätt.

    Kulturhuset i Upplands Väsby står klart för invigning i slutet av 2015.

    Upplands Väsby, 2015.