Förstora
 
  • g
     
     
     
  •  

    Kulturhuset Messingen

    Gestaltad interiör i Upplands Väsby

    När kultur- och aktivitetshuset Messingen i Upplands Väsby skulle kompletteras med ett scenhus anlitades TEA år 2015 i av Mattsons Fastighetsutveckling för att rita huset. På uppdrag av Upplands Väsbys kommun skulle TEA också ta fram ett koncept för fastighetens interiör.

    Till byggnaden hämtade TEA inspiration från den industriella historiken i Upplands Väsby. Från 1917 och framåt tillverkade Väsby Werkstäder produkter i mässing och koppar på platsen vilket påverkat materialpaletten i tegel, mässing, sträckmetall, galvaniserat stål och slipad betong.

    Teaterrummet mitt i byggnaden är exteriört gestaltat som en skulpterad volym i rött och reser sig genom taket samt gör sig påmind i café och foajé. Rummet som rymmer 300 besökare är i första hand avsett för konserter, men här finns också en indragbar gradäng och sammanhållen golvnivå mellan scen och parkett, vilket möjliggör att använda lokalen som black box, ett svartmålat rum där publik och skådespelares placering kan varieras på valfritt sätt.

    Inredningen i café och foajé återger teaterrummets röda färg och kompletteras med en mängd detaljer – lampskärmar, golvlister, fönsterramar med mer – i mässing. Huset stod klart 2016 och innanför fönster från golv till tak möts nu elever från gymnasieskolan i Messingen, konsertbesökare samt kommunens personal i en kulturell atmosfär.

    Upplands Väsby, 2017