Förstora
 
 • g
   
   
   
 •  

  Lidingö Stadsbibliotek
  Ny inredning i arkitekturklassiker.

  Arkitekt Sten Samuelssons karaktäristiska stadshus för Lidingö invigdes 1974.
  Nu har Lidingö Stadsbibliotek tillsammans med flera av kommunens verksamheter flyttat in i den uttrycksfulla byggnaden som renoverats färdigt under 2019.
  TEA fick av kommunen det stora förtroendet att rita all inredning till det nya stadsbiblioteket och stadshusets gemensamma utställningsytor i entréplanet.
  Uppdraget har genomförts i tät dialog med verksamheterna avseende behovsanalys och inredningskoncept.

  Projektet har innefattat allt från programarbete, koncept, inredningsprojektering med många specifikt formgivna, platsanpassade möbler och specialsnickerier.
  Målet har varit ett levande och inbjudande kulturhus för alla.
  Stor vikt har lagts på att bevara de starka karaktärsdragen med bland annat de orange pelarna. Vår idé har varit komplettera miljön med en mild harmonisk färgskala och att fånga upp det svarta med tyngd och tydlighet i bokhyllor.
  En viktig  strävan har varit vackra, långsiktigt hållbara och miljömedvetna val, såväl i material som design. Ett flertal fina möbler och bokvagnar har också flyttats med från förra biblioteket.

  På entréplan möts besökare av en lugn miljö mitt i den öppna hallen, med möjligheter att läsa tidningar eller tidskrifter på flera språk, studera vid mindre cafébord eller surfa på lånedatorer. På detta plan återfinns också konsthallen samt större avskilda rum för olika programverksamheter och ArtLab, kreativ verkstad för de yngre.
  Nedanför den stora gradängtrappan är den generösa informationsdisken placerad som ett självklart nav, synlig från alla tre ingångar.
  På nedre våningsplanet finns den stora mängder media, såväl fackböcker som skönlitteratur för barn, ungdomar och vuxna. Här ryms också flera studierum, många olika typer av läsplatser och den alldeles egna småbarnsavdelningen, utformad som en mjuk stiliserad skogsglänta.

   

  Fotograf: Stellan Herner

  Lidingö, 2019