Förstora
 
 • g
   
   
   
 •  

  Varpen
  Varm atmosfär i Segeltorp

  På uppdrag av Brabo, ett helägt dotterbolag till Mattssons Fastighetsutveckling AB, har TEA ritat tre flerbostadshus i Segeltorp, Huddinge, strax söder om Stockholm.

  Kvarteret Varpen, med 66 stycken hyreslägenheter, uppfördes under 2012 och 2013 som första etappen i ett nytt bostadsområde i Huddinge kommun.

  Uppdraget bestod i att skapa lägenheter från 1 till 4 rum med hög boendekvalitet där ledorden var praktiskt och estetiskt, med stark betoning på ekonomisk hållbarhet. De tre husen i fyra våningsplan bildar ett litet och trivsamt kvarter med lummig gård med uteplatser och lekplats. Planlösningarna karaktäriseras av genomgående vardagsrum och kök som ger kontakt med gata och gård.

  Byggnadernas monokroma färgskala i tre nyanser av terrakotta skapar tillsammans med den bilfria och södervända gården en varm atmosfär. Något som förstärks ytterligare genom placeringen av byggnaderna på tomten – tillsammans bildar de tre husen en skyddande skärm mot norr och den intensivt trafikerade E4-infarten mot centrala Stockholm.

  Segeltorp, 2013.